Harmatcsillag Facebook
Telefonszám: 0749-626.803
E-mail: rendeles(kukac)harmatcsillag.ro
Kis- és nagykereskedés
Harmatcsillag logó

Környezetbarát és egészséges
termékek forgalmazója

HURO
BemutatkozásMenu decorTermékekMenu decorSaját termékeinkMenu decorElérhetőségek
Citromsav
Kiszerelés: 1 kg
Szállítási idő: 1-21 munkanap
Származási hely: EU
Ár: 45 lej
Raktáron
Rendelési lap
Citromsav

Termékek

Információk

Leírás

Egy olyan természetes gyenge sav, amely vízben könnyen oldódik és a környezetet kímélve, biológiailag lebomlik. A természetben is előfordul, megtalálható pl.: savanyú gyümölcsökben (ribizli, málna, stb.). Az ember által előállított formáját citromsav-anhidrát néven ismerjük, amelyet többnyire vízkőoldó-, tisztító-, fertőtlenítő és tartósítószerként használunk.

Az ecettel ellentétben szagtalan és szagtalanító hatása van. Hatékonyabb, ha forró vízben oldjuk fel a takarítás során.


Felhasználása:

Vízkőoldás
 • a lerakódott vízköves felületet benedvesítjük, ezután - akár darálóval - rászórjuk a citromsavat, szivaccsal egyenletesen eloszlathatjuk és a lerakodástól függően akár többször is áttörölve a végén lemossuk. Ha makacs lerakódásról van szó, akkor több időre van szükség (10-20 perc), esetleg meg is dörzsölhetjük a területet egy durva felületű szivaccsal. Ilyen tisztítandó felületek lehetnek: háztartási kisgépek (kávé-, teafőző), csempézett (fajanszozott) területek, csaptelepek, konyhapultok, edények, kagylók, mosogatók;
 • akár oldatot is készíthetünk az enyhén vízköves területek kezelésére: ½ liter meleg vízhez 3 evőkanál citromsavat adunk és ezzel bepermetezzük a felületet, állni hagyjuk és 10-15 perc múlva áttöröljük;
 • mosógép vízkőtelenítése: ruhák nélkül, 5 evőkanál citromsavat teszünk a dobba és 95˚C-os programot indítunk el (erőteljes lerakódás esetén a programot az öblítés előtt legalább egy órára leállítjuk);
 • a mosógép vízkövesedésének megelőzése, valamint mosószóda használata esetén: minden mosásnál 1 evőkanál citromsavat teszünk az öblítő rekeszbe, ezzel hozzájárulunk, hogy a tiszta ruhák puhák legyenek;
 • a WC vízkőtelenítése: a WC csészét körbeszórjuk citromsavval és 1-2 kanálnyi citromsavat teszünk a vízbe is, majd átkeféljük és 15-20 percre, vagy akár egy éjszakára úgy hagyjuk állni és átdörzsölés után leöblítjük hideg vagy forró vízzel (az utóbbi változat hatékonyabb)
Vízlágyítás
 • minden kemény víz kezelésére alkalmas, pl.: mosásnál az öblítés során, ha egy kanállal az öblítő rekeszbe teszünk, akkor ennek hatására nem rakódik le a vízkő és a ruhák is puhábbak lesznek.
Foltok megszüntetése
 • (pl.: gyümölcs és zöldségfoltok okozta elszíneződésnél az edényeken vagy egyéb felületeken): rászórjuk a citromsavat a foltra, megdörzsöljük, és kicsit állni hagyjuk, majd pedig áttöröljük. Ha erősebb az elszíneződés, akkor szódabikarbónával felváltva dörzsöljük át, közben leöblítve a felületet.
Rozsdaoldás
 • a nedves felületre szórjuk, rajta hagyjuk és ledörzsöljük.
Penészmentesítés
 • ha a nedves felületre szórjuk, akkor letörölhető vele a penész, ha a felületet citromsavas vízzel áttöröljük, akkor kevésbé lesz hajlamos a penészedésre.
Fényesítés
 • pl.: ablakok, rozsdamentes edények, csaptelepek esetében (1/2 liter meleg vízhez – 1 evőkanál citromsavat adunk).
Algamentesítés
 • akváriumot tisztíthatunk vele, halak nélkül.
Kéztisztítás
 • (főleg a növényi eredetű elszíneződéseknél): hatékonyan eltávolítja, ha a vizes kezünkre citromsavat szórunk és megdörzsöljük. Ha erősebb lerakódásról van szó, akkor előtte mossuk meg a kezünket szódabikarbónával 4-5 percig, öblítsük le, majd utána mossuk meg citromsavval.
Hajöblítés
 • 1 teáskanál citromsav – 1 liter meleg vízben feloldva, majd tiszta vizes öblítés.
Fertőtlenítés
 • mivel megakadályozza a baktériumok elszaporodását, ezért természetes tartósítószerként is alkalmazható. A mosás során pedig a ruhákat fertőtleníti pl: fehérnemű, törölközők, stb.

A citromsav egy erős antioxidáns, amely szervezetünkben is előfordul, így nincs mérgező hatással ránk, de csak az étkezési minőségben gyártott termék alkalmazható a táplálkozásban.

Tudnivalók:

 • minőségét korlátlan ideig megőrzi;
 • hűvös és száraz helyen;
 • Gyermekek elől elzárva tárolandó.
Vissza Fel
BemutatkozásTermékekElérhetőségekOldaltérkép
Vásárlási tudnivalókFelhasználási feltételekANPC
Az árak tartalmazzák az ÁFÁ-t.